Iron Maiden

Iron Maiden on eittämättä yksi legendaarisimmista metallibändeistä ja ylipäätään yksi maailman tunnetuimmista bändeistä. Yhtye on perustettu jo vuonna 1975 Isossa-Britanniassa ja se on yksi pisimpään toiminnassa ollut bändi. Iron Maidenin kokoonpano on elänyt jonkin verran vuosien varrella, onhan bändi ollut kohta kasassa puoli vuosisataa. Laulajana on nähty esimerkiksi Blaze Bailey, joka vietti bändin riveissä viiden vuoden verran.

Iron Maidenia voidaan pitää metallimusiikin pioneerina erityisesti Isossa-Britanniassa. Maa ei ole yleensä tullut tunnetuksi metallimusiikistaan tai hevibändeistä, sillä Briteistä on totuttu kuulemaan perinteistä brittipoppia esimerkiksi Beatlesin viitoittamalla tiellä. Myös monia muita perinteisempää pop-musiikkia soittavia bändejä on tullut vuosien saatossa Isosta-Britanniasta, kuten esimerkiksi Oasis, Suede, The Who tai Bee Gees. Iron Maiden kulki kuitenkin valtavirtaa vastaan, kun se perustettiin 1970-luvulla. Moni saattoi paheksua ja kummaksua tätä musiikin uutta tyylisuuntaa, mutta se kuitenkin löysi nopeasti oman kuulijakuntansa. Jos olet kiinnostunut Iron Maidenin musiikista tai bändistä ylipäätään, kannattaa lukea eteenpäin. Kerromme tarkemmin bändin eri vaiheista sekä heidän musiikistaan, mikä on ehdottomasti hyödyllistä tietoa jokaiselle metallifanille.

Iron Maidenin ura ja musiikki

Iron Maidenin perusti sen basisti Steve Harris jo vuonna 1975. Bändin kokoonpano on hieman elänyt vuosien saatossa ja varsinkin ensimmäisten vuosien aikana bändissä nähtiin useita eri soittajia ja laulajia. Kun yhtye saavutti mainetta ja menestystä 1980-luvun taitteessa, vakiintui myös kokoonpano. Ensimmäinen studioalbumi julkaistiin vuonna 1981 ja se kantoi nimeä ”Killers”. Bändiin kuului tuolloin siis basisti Steve Harris sekä kitaristi Dave Murray, jotka ovat bändin jäseniä vielä nykyäänkin. Pian kuitenkin mukaan liittyi myös laulaja Bruce Dickinson, joka yleisesti ottaen tunnetaan Iron Maidenin laulajana. Dickinson oli pois bändin toiminnasta useamman vuoden ajan 1990-luvulla, jolloin laulajan tehtäviä hoiti Blaze Bailey. Bändi julkaisi tuolloin muutaman albumin, joista ehkä menestyksekkäin oli ensimmäinen albumi ”The X factor”. Bailey oli bändin solistina viiden vuoden ajan, jonka jälkeen Bruce Dickinson palasi yhtyeeseen.

Bändi on julkaissut albumeja aina viime päiviin saakka, jotka ovat yleensä olleet suosittuja erityisesti fanien keskuudessa. Yhtye luottaa omaan musiikilliseen linjaansa ja fanit tästä pitävät.